Wennerstrandit löysivät laivasta haluamansa asumismuodon

Vuonna 2002 Mervi ja Christian Wennerstrand olivat jälleen kerran palanneet koko kesän kestäneeltä veneilyreissulta tyhjillään olleeseen omakotitaloonsa, oikeastaan vain purkaakseen tavarat ja lähteäkseen jälleen uudestaan veneilemään. Ovella he pysähtyivät pohtimaan, miksi he eivät edestakaisin ravaamisen sijaan muuttaisi pysyvästi veneeseen asumaan. Merimiehenä työskennelleestä Christianista ajatus oli välittömästi loistava ja pian Mervikin jo innostui. Mervin ja Christianin kanssa asui tuolloin vielä Mervin kaksi teini-ikäistä lasta, jotka oli yllättävän helppo houkutella mukaan laiva-asumiseen – tulisihan uusi asuinpaikka olemaan huomattavasti lähempänä Helsingin keskustaa.

Pikamuutto omakotitalosta asuntolaivaan

Omakotitalo laitettiin myyntiin ja tyhjennettiin nopealla tahdilla. Samalla alettiin aktiivisesti etsiä alusta, joka sopisi ympärivuotiseen asumiseen ja jossa olisi riittävästi tilaa koko perheelle. Lopulta löytyi Britannian laivaston entinen tukialus nimeltään Ettrick, jossa oli asuintilaa hulppeat 85 neliömetriä. Arki sujui alusta asti ongelmitta.

Muutaman vuoden kuluttua perheen lapset muuttivat omilleen ja tuli aika etsiä pienempää alusta. Lopulta löytyi laiva, joka oli aiemmin palvellut huviveneenä. Uusi alus oli noin 15 metriä pitkä ja neljä metriä leveä, asuintilat jaettuina kahteen kerrokseen. Tästä veneestä on tarkoitus tulla Wennerstrandien koti vuosiksi eteenpäin.

Mukavuudesta ei ole tingitty laivassakaan

Laivan oleskelutilat löytyvät yläkerrasta, jossa on sohvaryhmä vieraille. Kerrosta alempaa löytyy pariskunnan kodikas makuuhuone, jossa näkyy laivan keulan muoto. Sänkyä ympäröi kirjahylly, sillä kirjat ainoita esineitä, joita Mervi myöntää keräilevänsä mukaansa. Alakerrassa on myös varsinainen olohuone, jonka ikkunoista näkee merelle. Wennerstrandit toteavat, ettei elämä veneellä varsinkaan talviaikaan eroa kovinkaan paljon elämästä maalla. Päivisin molemmat käyvät töissä ja iltaisin he viettävät aikaa lueskelemalla tai musisoimalla. Laivasta löytyy myös pieni puusauna, jonka voi aina halutessaan lämmittää. Ystäviä on helppo kutsua kylään ja halutessaan he mahtuvat hyvin myös yöpymään laivassa.

Kummassakaan Wennerstrandien asuntona toimineessa veneessä ei ole talven kylmyys haitannut. He kuvailevat talven viettämistä laivassa hieman samanlaiseksi kokemukseksi kuin asuminen vanhassa omakotitalossa – villasukat tulevat toisinaan tarpeeseen, mutta hyvin silti tarkenee. Tosin asuntolaivoissa eristys on suunniteltu erityisen hyvin, joka onkin tärkeää Suomen olosuhteissa. Jääkylmässä vedessä seisova laiva kylmenisi muuten nopeasti. Ilmastomme asettaa erikoisvaatimuksia myös pohjamateriaalille, sillä pohjan täytyy kestää jäätyvä meri.

Kulujen pienentämisen toivossa ei Wennerstrandien mukaan laivaan kannata asettua. Molemmat ovat sitä mieltä, että ympärivuotinen asuminen laivassa tulee kalliimmaksi kuin se, että asuisi maalla ja pitäisi venettä siinä sivussa. Yksi mittava vuosittainen kuluerä on telakointi ja telakalla suoritettavat huoltotoimenpiteet. Telakalla suoritetaan vaadittavat turvatoimenpiteet, eli aluksen pohja käydään huolellisesti läpi ja löytyneet ongelmat korjataan. Tämä vaaditaan myös vakuutusten takia. Telakointi oheistoimenpiteineen maksaa vuodesta riippuen 4 000 – 14 000 euroa. Lisäksi tulevat normaalit asuinkustannukset, kuten lämmitys, vesimaksut ja jätehuolto. Venepaikka vierasvenesatamassa maksaa toki myös.

Asumismuodossa heitä kiehtovatkin muut asiat kuin rahan säästäminen. Wennerstrandit toteavat, että laivassa tulee väistämättä ympäröityä itsensä vain kaikista tärkeimmillä asioilla. Lisäksi maisema vaihtuu aina kun haluaa, eikä matkaa varten tarvitse erikseen pakata. He vitsailevatkin, että muuttoavuksi riittää köysien irrottaminen. Wennerstrandeilla ei ole aikomustakaan palata maihin asumaan, sillä niin paljon he molemmat nauttivat vaihtuvista maisemista ja matkailun helppoudesta. Eläkkeelle päästyään he aikovat suunnata laivallaan myös Suomen rajojen ulkopuolelle ja vierailla samalla ulkomailla asuvien lasten luona. Tätäkin matkaa he suunnittelevat mielellään, sillä siihen ei liity minkäänlaista muuttostressiä. Sen kun kääntää laivan keulan oikeaan suuntaan.