Risteilyn huumaa

Suomalaiset yhdistävät risteilyt usein joko Tallinnan tai Tukholman päiväreissun, mutta vedellä tapahtumien lomien kirjo on laaja. Risteilyt vievät lomalaisia useisiin paikkoihin ja maisemiin joiden kokemine maaltakäsin olisi mahdotonta, ja näiden välillä matkailijat voivat nauttia huippuluokan hotelli ja viihdepalveluista. Risteilyä valitessa kannattaa olla tarkkana että sen tarjoavalla taholla on loistava maine, sillä kukaan ei halua olla jumissa huono tasoisessa kelluvassa hotellissa useampaa viikkoa!

Risteilyn huumaa

Suomesta risteilylle lähtevät saavat laajemman valikoiman käyttöönsä, jos he harkitsevat risteilyn aloittamista muiden maiden satamista. Osa risteilystä tapahtuu luksusluokan aluksilla, kun taas erikoisempia elämyksiä hakevat saattavat tyytyä pienempiin aluksiin, joiden olot ovat mukavat mutta vähemmän varustetut

Pohjoisen ihmeet

Risteilyä valitessa kannattaa laivan viihde tarjonnan lisäksi miettiä, mitä maisemia matkallaan haluaa ihastella. Koska laivoilta löytyy viihdytystä, matkailijat voivat reissata kaukaisiinkin maisemiin, ja auringon palvonta ei välttämättä ole tarpeellista, kun kelluvasta hotellista löytyy uima altaat ja kylpyläpalvelut. Pienemmillä aluksilla tapahtuvat pohjoiset risteilyt tarjoavat usein matkailijoille unohtumattomia elämyksiä jäisissä maisemissa, ja he pääsevät näkemään suhteellisen lähietäisyydeltä eläimiä, joita muuten näkisivät vain luonto dokkareissa. Grönlannin jäälauttojen lähellä kiertävät risteilyt ovat kalliita, mutta usealle kokemisen arvoisia. Matkan aikana jäävuoret jättävät laivan varjoonsa, ja jääkarhun näkeminen luonnossa on monelle lapsuuden unelma.  Nämä reissut sopivat usein paremmin luonnon elämyksiä etsiville matkaajille, kuin luksus lomaa kaipaaville. Osa risteilyistä suoritetaan jäänmurtajalla, jonka kyydissä voi matkustaa syvälle jäiseen mereen. Alukset ovat pieniä, ja reissuille otetaan yleensä mukaan noin sata matkustajaa. Varakkaammat matkustajat voivat miettiä Antarktiksen valloitusta risteilyaluksella, kahden viikon ainutlaatuinen reissu maksaa noin €17,000, mutta niille joilla siihen on varaa, se on varmasti jokaisen pennin arvoinen. Pohjoisia maisemia löytyy myös lähempäää kotia, ja vähemmän jäisen, mutta silti  lähes koskemattoman luonnon pariin kaipaavat voivat suunnata joko Venäjälle, tai vaikkapa Skotlantiin. Venäjän Kamchatkan vetonaulana ovat alueen useat villieläimet, ja esimerkiksi Wildlife Worldwide firman 14 päiväinen risteily vie matkaajat merileijonien, karhujen, beluga valaiden, ja monien muiden lajien ihmeelliseen maailmaan. Risteily pysähtyy alueen useilla saarilla, tarjoten reissaajille mahdollisuuden eläinten turvalliseen tapaamiseen lähietäisyydellä, reissun hinnaksi tulee noin €9,000 plus lennot risteilyn aloitus paikkaan. Skotlannin St Kilda saarelle suuntaavat Hebridean risteily on monelle helpommin kustannettavia, kymmenen yön pituinen risteily on huomattavasti halvempi noin €3,000 hintalipullaan. Risteilijät pääsevät reissullaan ihailemaan delfiinejä, valaita, ja haikaloja. Firman veneet ovat pieniä, mutta mukavia, ja aikataulun mukaisten risteilyjen lisäksi niitä vuokrataan myös yksityis porukoille.

Eteläiset unelma kohteet

Jos pohjoiset jäälautat eivät kiinnosta, myös planeettamme eteläpuolelta löytyy myöskin useita erikoisempia kohteita. Esimerkiksi Niili joki tarjoaa klassisen reissun läpi Egyptin kulttuurimaisemien, ja pyhällä Ganges joella matkailija pääsee kokemaan Intian ihmeitä. Reissujen pituus vaihtelee, suuresti ja reissuilla pääsee näkemään maiden nähtävyyksiä lähietäisyydeltä, ja aikaa järjestetään sekä Taj Mahalin että pyramidien ihastelulle, maasta riippuen. Tyypillisempää hemmottelulomaa kaipaava matkustaja ottaa suunnakseen Seychellesin saatiston, jossa pienillä scoonereilla pääsee seikkailemaan pienten saarten välillä. Reissun aikana aktiiviset matkaajat voivat snorklata puti puhtaassa vedessä, tai vaikkapa pyöräillä saarten ympäri. Ne kokeneet risteilijät jotka ovat jo pyörähtäneet useimmissa maailman kohteissa, ja joita ei pikkurahan tai ajan puute vaivaa, voivat osallistua ultimate maailmanympärys risteilylle. Fred Olsen yhtiön järjestämä reissu kulkee 107-päivän aikana Englannin Southamptonista Australian Sydneyn satamaan, Karibian, Etelä Amerikan, Uuden Seelannin ja Thaimaan kautta. Reissu maksaa noin kymppitonnin, mutta on varmasti ikimuistoinen elämys.

Eteläiset unelma kohteet