Mitä kannattaa ottaa huomioon Karibian purjehdusta suunnitellessa?

Purjehduslomailu Karibialla on monen mielestä parasta mahdollista ajanvietettä. Paratiisimaiset saaret ovat kaikki omanlaisiaan ja vesi kristallinkirkasta. Ilmasto on ihanteellinen. Matkalla riittää upeita hiekkarantoja ja loputtomasti nähtävää. Purjehtiminen saarelta toiselle on mahtava tapa nauttia karibialaisista maisemista, luonnosta ja elämänmenosta. Matkan ohjelman voi räätälöidä mielensä mukaan.

Kokeneen purjehtijan unelmaloma

Windwardin saaret ovat Karibian saariketjun eteläisessä päässä. Kokeneille purjehtijoille on todellinen nautinto purjehtia neljän pääsaaren ympäri: Martiniquen, St. Lucian, St. Vincentin ja Grenadan. Ne ovat toisistaan sen verran kaukana, että saarien välillä pääsee kokemaan avomeren purjehdusta Karibian olosuhteissa. Merellä vallitsee lähes tasaisesti keskivoimakas tuuli, joka on noin 5-15 metriä sekunnissa ja purjehdus alueella on yksi maailman parhaista kokemuksista. Öisin pääsee ankkuroitumaan rauhallisiin ja turvallisiin poukamiin ja samalla purjehtivat pääsevät tutustumaan ja heittäytymään brittiläiseen ja ranskalaiseen saarikulttuuriin.

Rajamuodollisuudet ja valuutta

Windwardin saaret levittäytyvät neljän eri valtion alueelle, joten matkan varrella täytyy hoitaa rajamuodollisuudet aina uuteen valtioon siirryttäessä. Saavuttaessa uuden valtion alueella sijaitsevaan satamaan, ripusta veneeseen keltainen lippu. Kippari voi rantautua ja etsiä satamasta rajaviranomaisen. Muiden matkustajien täytyy pysytellä veneessä kunnes paperityöt on hoidettu. Muista ottaa aina mukaasi edellisen maan rajaviranomaisilta saamasi lomake. Ranskankielisessä Martiniquessa valuuttana on euro, englanninkielisillä saarilla Itä-Karibian dollari.

Ilmasto

Karibialla kuiva kausi on yleensä helmikuusta kesäkuuhun. Tänä aikana nähdään yleensä vain muutama satunnainen sadekuuro. Heinäkuusta tammikuuhun sadekausi tuo mukanaan säännölliset sadekuurot, mutta myös paljon aurinkoisia päiviä. Lämpötila on ympäri vuoden 25 – 30 astetta. Tuulenpuuskat tuovat toisinaan mukanaan yllättäviä ja voimakkaita sadekuuroja ja hetkittäin tuuli saattaa puuskissa on olla 20 metriä sekunnissa. Talvikuukausina marraskuusta maaliskuuhun tuuli on voimakasta ja pohjoisesta tulee toisinaan kunnon myrskyjä, joiden aikana ankkuroituminen voi olla vaarallista alun perin suunnitellussa paikassa, joten varaudu tarvittaessa jatkamaan matkaa turvallisempaan paikkaan. Kesäkuussa tuulet laantuvat ja puhaltavat koilliseen noin 5-7 metriä sekunnissa.

Bareboat vai charter?

Bareboatiksi kutsutaan vuokravenettä, jonka vuokraat itse ja johon ei kuulu kapteenia, miehistöä, kokkia tai ruokaa. Jotta saat tällaisen veneen vuokrattua, sinun täytyy olla kokenut purjehtija ja kokemusta navigoimisesta vastaavissa olosuhteissa. Bareboat-vaihtoehdon etuna on mahdollisuus päättää reitistä ja aikataulusta täysin itsenäisesti. Charter-veneeseen kuuluu puolestaan kaikki matkaa varten tarvittava: kapteeni, kokki, ruokaa ja kaikki tarvikkeet. Charter-veneen voi yleensä vuokrata minimissään viikoksi. Hinnat ovat korkeammat joulukuusta huhtikuun puoleen väliin. Mikäli haluat löytää charter-veneen edullisempaan hintaan, voit vuokrata sellaisen huippukauden ulkopuolella mutta vältä hurrikaanikuukausia. Hurrikaanit ovat yleisimpiä kesäkuusta marraskuuhun ja erityisesti niitä ilmenee Martiniquen pohjoispuolella.

Venetyypin lisäksi tärkeää on valita sopiva miehistö. Potentiaalisesti upea matka on helposti pilalla, jos aika kuluu väärässä seurassa. Valitse mukaan ihmisiä, joilla on ainakin jonkin verran purjehduskokemusta. Tiukkoja tilanteita varten on tärkeää, että kaikki ymmärtävät kapteenin roolin. Aivan kuten lentokoneessakin, kapteenilla on viimeinen sana myös purjeveneessä.

Ajanviete

Paikasta toiseen siirtyminen on loman sisältö ja välissä voi harrastaa snorklausta. Monissa paikoissa järjestetään sukelluskursseja ja saarilta löytyy myös patikointimahdollisuuksia. Mieti reitti siten, että matkanteko on rentouttavaa ja saat viettää tarpeeksi aikaa yhdessä paikassa. Joka päivä kohti uutta siirtyminen on helposti kuluttavaa ja siinä tapauksessa ainakin osa päivämatkoista kannattaa pitää lyhyinä. Karibialla riittää nähtävää ja koettavaa. Hyvä puoli on, että vääriä ratkaisuja ei oikeastaan ole, sillä jokainen kohde on omalla tavallaan mahtava.