Marco Polon tutkimusmatkat

Marco Polo on erittäin tunnettu nimi niin historian kirjoissa kuin matkailukirjoissakin. Hänen nimensä mainitaan varmasti kaikissa koulun kirjoissa. Paljon maailmalla matkustavalle nimi tulee varmasti matkakirjojen muodossa esiin useaan otteeseen. Hänen nimellään on nimittäin kirjoitettu kuuluisa matkakirjasarja. Marco Polosta ja hänen matkoistaan on muutenkin kirjoitettu useita kirjoja. Kirjoja löytyy niin Suomesta kuin muualta maailmasta, sillä hän on kansainvälisesti erittäin tunnettu henkilö. Jokaisesta isommasta kirjastosta varmasti löytyy hänen nimellään joitain teoksia.

Marco Polon tutkimusmatkat
Marco Polon tutkimusmatkat

Marco Polo oli kotoisin Venetsiasta, siihen aikaan Venetsian Tasavallasta. Hän toimi omana aikanaan sekä kauppiaana että tutkimusmatkailijana. Marco Polon matkoista on käyty iät ja ajat keskustelua. Hänen matkojensa todenperäisyyttä on myös kyseenalaistettu, onko hän oikeasti käynyt kuvailemillaan matkoilla. Vai ovatko hänen kertomuksensa ehkä osaltaan hänen oman mielikuvituksensa tuotetta? Näihin kysymyksiin on olemassa argumentteja niin puolesta kuin vastaankin. Marco Polo on syntynyt noin vuonna 1254. Noihin aikoihin ei matkoista voitu tehdä vielä tarkkoja merkintöjä ja sen takia jääkin varmasti ikuisesti hieman arvailujen varaan, ovatko hänen matkansa oikeasti tapahtuneet vai eivät.

Marco Polo Kiinassa?

Marco Polon kuuluisa matka Kiinaan teki hänet kuuluisaksi. Matkaan lähtiessä hän oli 17-vuotias nuori mies. Nuori mies halusi kokea uusia kokemuksia ja päätti lähteä reissuun isänsä ja setänsä kanssa, jotka jo omasivat matkakokemusta. Kiinaan hän matkusti ainakin Armenian ja Intian kautta. Marco Polo oli kertoman mukaan matkalla kaikkiaan jopa 24 vuotta, aika saattaa jonkin verran heittää todellisuudesta, mutta ei kuitenkaan suuresti eroa todellisuudesta. Siihen aikaan liikkuminen oli työlästä, eikä matka Venetsiasta Kiinaan käynyt mitenkään käden käänteessä. Matkalla oli suuria vaaroja, niin tauteja kuin aavikkoalueitakin, jotka saattoivat entisestään hidastaan matkantekoa. Matkalta kotiin palatessaan Marco Polo oli siis noin 41-vuotias. Matkansa jälkeen hän on kertonut matkastaan sekä kirjoittanut siitä kirjan. Hänen matkansa Euroopasta Kiinaan asti oli käänteentekevä, koska Kiina ei ollut tunnettu Euroopassa siihen aikaan juuri ollenkaan, saatikka sinne matkustaminen.

Marco Polo Kiinassa?
Marco Polo Kiinassa?

Matkansa jälkeen hän on tehnyt tarkkoja kuvauksia matkastaan Kiinassa. Hänen matkansa todenperään on arvuuteltu tähän päivään saakka, eikä varmaa totuutta saada koskaan selville. Hän kertoi matkastaan ollessaan vankilassa ja siltä ajalta syntyi kirja nimeltä “Maailman kuvaus”. Hän ei ole itse kirjoittanut kirjaa, vaan hänen vankilakaverinsa on kirjannut tiedot ylös Marco Polon kertoman mukaan. Marco Polo on osannut kertoa hyvin yksityiskohtaisesti kiinalaisesta elämäntavasta sekä vaatetuksesta ja ihmisten olemuksesta. Myös muista maista ja niiden kauppapaikoista ja tuotteista hän on tehnyt yksityiskohtaisia selityksiä. Kaikki eivät silti edelleenkään usko hänen matkansa oikeasti tapahtuneen. Toisaalta voidaan sanoa, että eihän hän olisi osannut kuvailla matkan tapahtumia ja kiinalaista elämäntyyliä niin tarkasti kuin hän kuvaili, jos hän ei olisi oikeasti matkannut Kiinaan. Tätä voimme pohtia varmasti loputtomiin.

Marco Polon perintö meille

Marco Polon matkoista ja niiden todenperäisyydestä voidaan käydä keskusteluja puolesta ja vastaan sen tiedon pohjalta mitä meillä siitä on. Joka tapauksessa Marco Polo on jättänyt nykymaailmalle jotain hyvin tärkeää perinnöksi. Hänen matkojensa vaikutus on näkynyt meille jo pitkät ajat, sillä hänen matkojensa perusteella on kirjoitettu ja piirretty Euroopan karttoja. Marco Polon matkat ovat olleet myös kiinnostuksen ja innostuksen kohteena Kolumbuksen matkoille myöhemmässä vaiheessa. Marco Polo on siis matkoillaan saanut aikaan historiaa ja vaikutus näkyy edelleen tänä päivänä. Ehkä ilman hänen matkojaan emme olisi saaneet tarkkoja karttoja käyttöömme niin varhaisessa vaiheessa, ehkä maailmassa olisi jäänyt paljon huomioimatta tai siihen olisi mennyt enemmän aikaa. Saamme siis olla kiitollisia hänen matkoistaan, näin mekin olemme saaneet tietoa ulkomaailmasta.