Kolumbus – Seilaajan tie Amerikkaan

Kristoffer Kolumbus oli Italialainen seikkailija, navigaattori, merenkävijä, ja lopulta kolonialisti, joka on jäänyt historian lehdille Amerikan ensimmäisenä valloittajana. Hänen matkansa tapahtuivat Espanjan katolilaisten hallitsijoiden suojeluksessa, ja kaiken kaikkiaan matkoja Atlantin meren yli kertyi neljä kappaletta. Kolumbus löysi ensimmäisen kaupallisesti mahdolliset seilaus reitit Euroopan ja Amerikkojen välillä, ja mahdollisti näin Amerikan kolonisaation Eurooppalaisten puolesta.

Kolumbus – Seilaajan tie Amerikkaan

Kolumbuksen varhaisvuodet

Useimmat historian tutkijat uskovat Kolumbuksen syntyneen Genoan valtiossa, nykyisen Italian alueella. Hän päätyi merelle varhaisella iällä, joidenkin lähteiden mukaan kymmenenvuotiaana. Kolumbuksen perhe oli keskiluokan edustajia, ja vaikka hänellä ei ollut juurikaan muodollista koulutusta, mutta hän oli lukenut paljon historiaa, astronomiaa ja geografiaa. Kolumbus oppi uransa aikana myös useita kieliä, ja käytti aikaa raamatun tutkimiseen. Hän avioitui portugalilaisen vaimonsa kanssa 1470-luvulla, ja asettui Lissaboniin useaksi vuodeksi. Kolumbuksen vaimo Filipa Moniz Perestrelon isä oli kaupungin pormestari, ja perhe edusti maan yläluokkia. Pariskunnalle syntyi yksi lapsi, jonka lisäksi Kolumbus sai myöhemmin pojan Espanjalaisen rakastajattarensa kanssa. Kolumbus teki menestyvän uran kaupankäynnin tiimoilla, ja hän teki useita matkoja Brittein saarille, Islantiin, ja Afrikan Ghanan alueelle. Kolumbuksen vaimon kuoltua mies matkusti Espanjaan poikansa kanssa,

Tie Amerikkaan

Kolumbuksen elinikäisenä haaveena oli nopean kauppareitin avaaminen Euroopan ja Etelä Aasian välillä, ja näin hyötyminen alueiden välillä käydystä maustekaupasta. Maata pitkin kulkevasta Silkkitiestä oli tullut vaarallinen Ottomaanien vallan aikana, ja Kolumbus uskoi että saman matkan voisi tehdä meritse nopeammin ja turvallisemmin. Hän sai vihdoin rahoituksen reissuilleen Espanjan kuninkaallisilta, ja lähti seilaamaan länttä kohden elokuussa 1942. Matka ei kuitenkaan päätynyt Aasiaan, vaan Kolumbus löysi puolivahingossa Amerikan mantereen. Ensimmäinen pysähdys kohde matkalla oli Bahaman saarivaltio, josta matka jatkui Kuubaan ja Haitille. Kolumbus oli ensimmäinen maihin saapunut ulkopuolinen sitten viikinkien vierailujen 500-vuotta takaperin. Kolumbus jätti jälkeensä useita kolonioita, ja toi mukaansa Eurooppaan maista kaapattuja natiivi heimojen jäseniä, mikä kivitti hänen maineensa seikkailijana.

Vuodet Amerikan jälkeen

Löydettyään Amerikan, Kolumbus matkusti mantereelle kolmesti, tarkoituksena tutkailla sen ympäristöä aikaista enemmän. Hän päätyi lopulta Espanjan alaisuudessa toimineen Karibialla sijainneen Hispaniolan pormestariksi. Hänen matkansa suuntautuivat lähinnä mantereen eteläosiin, ja useat hänen nimensä paikat tunnetaan edelleen samoilla paikannimillä. Kolumbus jatkoi uransa läpi kauppa reitin etsimistä Aasiaan, ja on mahdollista että hän ei ihan täysin ymmärtänyt että Amerikka oli täysin erillinen alue, Kolumbus esimerkiksi kutsui Amerikan alkuperäisiä asukkaita nimellä Indian, Intialainen. Kolumbuksen ykleisluoteen ei uskota olleen kiovinklaan miellyttävä, ja Espanjan hallinnon korviin päätyi useita valituksia miehen ylläpitävästä tyranniasta. Tämä lopulta päätti hänen poliittisen uransa koloniassa, ja Kolumbus palasi myöhäisvuosikseen Eurooppaan. Kolumbus oli syvästi uskovainen, ja rahan lisäksi hänen matkojen tarkoituksena oli ollut pakanoiden käännyttäminen. Tämä luonteen piirre kääntyi kovaan nousuun miehen myöhäisempinä vuosina. Kolumbus kirjoitti eläkkeelle jäätyään kaksi kirjaa. Book of Privileges laittoi paperille ajatuksia siitä kuinka paljon Espanjan hallinnon olisi oikeasti tullut maksaa hänelle Amerikan löytämisestä, ja Book of Prophesies selitti kuinka hänen reissunsa eivät olleet kaupallisia yrityksiä, vaan toteuttivat raamatussa annettuja ennustuksia. Kolumbuksen uskotaan kärsineen keripukista laivamatkoilla saadun huonolaatuisen ravinnon seurauksena. Tästä johtuen hänen terveytensä oli huono kautta viimeisten vuosien, ja hän kärsi korkeasta kuumeesta ja kiputiloista. Lähteiden mukaan hänen silmistään valui verta näiden kohtausten aikana. Kolumbus kuoli 54-vuotiaana Espanjassa, ja hänet haudattiin Karibialaiselle Hispaniola saarelle, jossa hänen poikansa Diego toimi pormestarina. Kolumbuksen jäänteet on siirretty useaan otteeseen vuosien aikana, ja niiden nykypäiväinen sijainti ei ole täysin varma.

Vuodet Amerikan jälkeen