Karibialla viettää talvensa useampikin suomalaisvene

ARC-purjehduskilpailu vie kilpailijat kahden vuoden aikana maailman ympäri ja osallistujat purjehtivat kaikilla maailman valtamerillä. Kilpailuun ottavat osaa myös suomalainen pariskunta Tuija Kala-Hartman ja Hannu Hartman. Aluksena toimii purjevene Sissi, joka on hankittu kolmen suomalaisomistajan käyttöön vuonna 2013. Alusta alkaen aluksella on kuljetettu asiakkaita ja muutama vuosi sitten omistajat alkoivat kehitellä asiakkaiden kanssa ideaa maailmanympäripurjehduksesta, jolle olen itsekin osallistumassa osaksi matkaa.

Hartmaneilla on jälleen edessään pitkä Atlantin ylitys

Hartmaneilla on jälleen edessään pitkä Atlantin ylitys

Maailmanympäripurjehdus alkaa Las Palmasin satamasta Kanarian saarilta. Kilpailun ensimmäinen etappi on Atlantin ylittäminen, joka on haastava ja jännittävä matka. Hartmaneilla tosin on asiasta jo kokemusta. Hannu on ylittänyt Atlantin elämässään kuudesti ja Tuijakin jo kolmesti. Valmistelut tehdään huolella ja veneeseen pakataan mm. 1 000 eurolla ruokaa. Tähän kuuluu satoja litroja vettä, useita kymmeniä kiloja hedelmiä ja vihanneksia, kymmeniä murolaatikoita ja myslipusseja sekä pullollinen rommia, jota on tarkoitus käyttää tonnikalojen tainnuttamiseen. Itse olen valmistautunut tulevaan koitokseen lukemalla paljon kirjoja maapallon ympäri purjehtimisesta. Hartmanien valmisteluihin liittyy myös käytännön suunnittelua kuten se, minkälainen kalakanta missäkin päin maapalloa on, sillä he aikovat hyödyntää kalaa paljon ruoanlaitossa.

Koko elämä siirtyi purjeveneelle

Atlantti on siis tavallaan pariskunnalle hyvinkin tuttu, mutta reitti on ollut joka kerta erilainen ja mukana on minun tapaisiani ensikertalaisia. Myös säät vaihtelevat ja tekevät matkoista erilaisia. Maailmanympäripurjehduksessa pariskuntaa kiinnostaa yksinkertaisesti mahdollisuus päästä purjehtimaan maailman kaikilla merillä, minua lähinnä kokemus yhdestäkin valtamerestä. Matkan eri osuudet kestävät kahdesta viikosta aina useaan kuukauteen. Matkalta saakin upean kokemuksen lisäksi usein paljon tietoa ja itsevarmuutta omaan purjehtimiseen.

Koko elämä siirtyi purjeveneelle

Ennen kokopäiväiseksi purjehtijaksi ryhtymistään Tuija työskenteli kehitysvammaisten päiväkeskuksessa. Irtisanoutuminen vakituisesta työstä ei kuitenkaan harmita, sillä uusi elämä on ollut antoisaa, vaikka tulot ovat välillä niukkoja. Ennen ARC:tä Hartmanit purjehtivat asiakkaidensa kanssa Karibialla neljän kuukauden ajan ja jakoivat siten kustannuksia. Muutoin he syövät pääosin sitä, mitä saavat merestä. Tuija muistuttaa, että Suomi on kallis maa asua ja muualla pärjää pienemmällä.

Myös kilpailun aikana veneellä riittää asiakkaita ja matkakumppanit saattavat vaihtua muutaman viikon välein, pisimpään matkustava asiakas on puolestaan mukana neljä kuukautta ja minun matkani kestää kaksi kuukautta. Ahtaisiin tiloihin mahdutaan yhdessä asennoitumalla tilanteeseen oikein. Toisaalta matkan varrelle mahtuu myös kuuden kuukauden lomakausi, jolloin Hartmanit asuvat keskenään Uudessa-Seelannissa. He osuvat mantereelle juuri sikäläisen myrskykauden aikaan ja silloin ei asiakkaita voi veneelle ottaa. Hartmanit keskittyvät kisassa aina seuraavaan osuuteen ja selvittävät haasteet sitä mukaa kun niitä osuu kohdalle.

Purjeveneellä eletään mukavaa arkea

Aika veneellä voi käydä toisinaan pitkäksi, erityisesti jos joutuu odottelemaan edessä odottavan myrskyn laantumista tai muuten suotuisampia sääolosuhteita. Toisaalta silloin on hyvää aikaa valmistautua seuraavaan etappiin, täydentää ruoka- ja vesivarastoja ja tehdä veneelle vaadittavia huoltotoimenpiteitä. Maissa on käytössä myös erityinen luksus eli internet, joten oma aikani kuluu sujuvasti ainakin kotimaan uutisia lukien, elokuvia katsellen tai pelaten, tai vain löhöillen. Merellä ollessa täytyy olla valmiudessa yllättäviin tilanteisiin ja nukkuminenkin hoidetaan vuoroissa, joten rentouttava vapaa-aika on varsin tervetullutta vaihtelua.

Purjeveneellä eletään mukavaa arkea

Molemmat Hartmanit kertovat nauttivansa matkustamisen vapaudesta ja lämpimistä maista. Vierasveneen pyörittäminen on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi, sillä kulujen jakamisen lisäksi veneen matkustajista riittää seuraa ja apua purjehduksessa.

Pariskunta on jälleen kiertänyt Karibiaa monta kuukautta ja viihtynyt alueella hyvin. Haaveissa olisi kuitenkin maailmanympäripurjehduksen jälkeen asettua asumaan Portugaliin, sillä maassa yhdistyvät miellyttävä ilmasto ja kohtuulliset elinkustannukset. Suomeen palaamista he eivät tällä hetkellä suunnittele.

Väli-Mattilat pakenevat Suomen talvea Karibian lämpöön

Hartmanit eivät ole ainoa Karibialla viihtyvä suomalaispariskunta. Anne ja Tero Väli-Mattila saivat tarpeekseen Suomen talvista ja viettävät vuodenajan Suomen sijaan laivakodissaan Karibialla. Idea Karibialle suuntaamisesta syntyi jo vuonna 2007, mutta vaati hieman kypsyttelyä. Nyt Väli-Mattilat seilaavat Karibialla kolmatta talvea. Keväisin pariskunta palaa takaisin Suomeen ja työskentelee syksyyn asti tehden rakennusalan keikkatöitä. Mutta syksyn pimeys herättää aina kaipuun Karibialla ja matkaan lähdetään jälleen.

Väli-Mattilat pakenevat Suomen talvea Karibian lämpöön

Väli-Mattilat olivat jo aiemminkin aktiivisia purjehtijoita, mutta Karibia oli pariskunnalle uusi tuttavuus. Ensimmäisellä kerralla Atlantin ylitys kesti kolmisen viikkoa, sillä tuulet eivät suosineet purjehtijoita ja pysähdyksiä tehtiin esimerkiksi Madeiralla, Kanarialla ja Kap Verdellä. Hieman ennen joulua silmien edessä siinsi lopulta Barbados. Sittemmin pariskunta on päässyt vierailemaan monilla muillakin Karibian saarilla, kuten Saint Lucialla, Martiniquella, Dominicalla ja Neitsytsaarilla.

Kulujen kattamista purjehduslomien avulla

Samoin kuin Hartmanit, myös Väli-Mattilat isännöivät purjeveneellään purjehduslomia ulkopuolisille. Samalla he nauttivat siitä, että mahdollistavat muillekin purjehduskokemuksen Karibialla. Vierailut työllistävät pariskunnan aina täysipäiväisesti, sillä he toimittavat veneellään niin kipparin kuin kokin ja siivoojankin virkaa, eikä työaikoja ole rajattu.

Silloin kun veneellä ei ole vierailijoita, toimii se kelluvana kotina eri satamissa ja siellä eletään melko tavallista arkea, johon kuuluu niin ruoanlaitto, tiskaaminen kuin pyykinpesukin. Aurinko ja upeat maisemat tekevät talvesta kuitenkin pariskunnan mielestä huomattavasti mukavamman. Anne Väli-Mattila muistuttaa, että mahtuu väliin kuitenkin myös sitä unelmanomaista auringonlaskun ihailua drinkki kädessä hiekkarannalla. Lisäksi Karibian elämän hyviin puoliin kuuluvat edulliset hinnat, herkulliset ruoat ja hedelmät sekä tietenkin turkoosina hehkuvat vedet.

herkulliset ruoat ja hedelmät sekä tietenkin turkoosina hehkuvat vedet.

Vielä Väli-Mattilat eivät ole Karibiaan kyllästyneet, vaan kertovat, että alueelta löytyy edelleen uusia saaria ja paikkoja, joissa tapaa uusia ihmisiä ja pääsee kokemaan jälleen jotain erilaista. Matkat ovat sujuneet tähän asti ongelmitta, eikä vaaratilanteita ole tullut eteen. Pariskunta kehuu erityisesti brittiläisten Neitsytsaarien sopivan hyvin purjehtimiseen, sillä saarirykelmä antaa hyvin suojaa aalloilta ja tarjoaa monta suojaisaa satamaa.