Kansimiehen työ on Mira Mäkysen unelmaduuni

Kahvelikuunari Joanna Saturnan kansimiehenä työskentelevällä Mira Mäkysellä on mielestään maailman paras kesätyö. Kokemusta Mäkyselle on kertynyt työstä jo seitsemältä kesältä, joten hän tietää mistä puhuu. Hän kertoo rakastavana meressä sitä, että koskaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Kesän aikana Joanna Saturna suuntaa erilaisiin tapahtumiin, kuten Kotkan Tall Ships Races -purjehduskilpailuun ja useisiin samankaltaisiin tapahtumiin esimerkiksi Puolassa, Saksassa, Hollannissa ja Ranskassa. Lisäksi veneellä tehdään asiakaspurjehduksia Turun ympäristössä.

Meri veti puoleensa ensipurjehduksesta lähtien

 

Mira Mäkynen päätyi unelmiensa kesätyöpaikkaan ystävänsä suosituksesta. Ystävä työskenteli laivalla ja pyysi Mäkystä mukaan päiväpurjehdukselle. Mäkynen kertoo jääneensä purjehtimiseen heti koukkuun. Joanna Saturnan kapteeni Mikko Karvonen vaikuttui Mäkysen innostuksesta ja asenteesta ja otti hänet oppiinsa. Karvosen opetuksessa Mäkysestä saatiin kansimies ja myöhemmin Mäkynen on kouluttautunut myös vahtikansimieheksi.

Unta ja työtä kuuden tunnin pätkissä

 

Mäkysen työvuorot purjelaivalla jakautuvat aamu- ja iltavuoroon ja koko vuorokausi kuuden tunnin pätkiin. Aamuvuoro alkaa kello kuusi ja jatkuu puoleen päivään, jonka jälkeen on kuuden tunnin tauko. Illalla työt jatkuvat jälleen kello kuusi ja jatkuvat puoleen yöhön. Sitten ovatkin edessä kuuden tunnin yöunet. Mäkynen toteaa, että raskainta työssä on unen katkonaisuus. Jos merellä tapahtuu jotain yllättävää, hänet tullaan aina herättämään. Mäkysen työtehtäviin kuuluvat esimerkiksi purjeiden nosto ja lasku, erilaiset huoltotyöt ja yleinen siivoaminen. Toisinaan Joanna Saturna tekee myös asiakaspurjehduksia ja niiden aikana Mäkynen toimii myös tarjoilijana.

Satamaan saavuttaessa miehistöllä olisi mahdollisuus nukkua pois kasautuneita univelkoja, mutta toisaalta silloin houkuttaa myös kierrellä nähtävyyksiä. Lisäksi purjevenetapahtumissa riittää juhlia ja vanhoja tuttuja. Ilta jatkuu usein purjeveneellä hyvässä seurassa.

Työn vaihtelevuus kiehtoo

 

Mäkynen sopii työhönsä erinomaisesti myös sen takia, että häntä kiehtovat yllättävät tilanteet ja se, ettei tiedä mitä kaikkea päivä tuo tullessaan. Purjelaivalla saattaakin sattua ja tapahtua monenlaista. Viime vuonna kesken myrskyisän purjehduksen Mäkynen kuuli yhtäkkiä kovan pamauksen ja pian selvisi, että salama oli iskenyt päämastoon. Tuolloin onneksi vältyttiin suuremmalta onnettomuudelta, sillä pelottavasti tilanteesta huolimatta vain laivan tuulimittari lakkasi toimimasta.

Titanicia vanhempi merenkävijä

 

Joanna Saturna on pituudeltaan 34 metriä ja Suomen vanhin käytössä oleva rautarunkoinen purjelaiva. Vuonna 1903 valmistunut alus suunniteltiin alun perin sillinpyyntialukseksi. Nykyinen kapteeni Karvonen osti Joanna Saturnan vuonna 2000 ja entisöi sen täyteen loistoonsa. Aikaa entisöintiurakkaan kului viisi vuotta.

Uusi sukupolvi kasvaa kirjaimellisesti purjeveneessä

 

Elämää purjeveneelle tuo myös mukana matkustava Karvosen kuusivuotias poika Max. Mäkynen kertoo, että hänen työhönsä kuuluu Maxin myötä myös esimerkiksi Afrikan tähden pelaaminen. Max muutti purjeveneeseen asumaan suoraan synnytyslaitokselta ja vietti kolme ensimmäistä elinvuottaan laivassa. Tämän jälkeen Karvonen vaimoineen osti talon Kauniaisista ja purjehtiessa kuluvat enää kesät. Max on kuitenkin purjeveneessä edelleen kuin vanha tekijä ja hallitsee kaikki tärkeimmät purjehdustermit.

Keväällä iskee kaipuu merelle

 

Mäkynen kertoo nauttivansa siitä, että pääsee näkemään uusia paikkoja. Miehistö toimii useiden vuosien yhteistyön jälkeen perheen tavoin ja nauttii toistensa seurasta. Kesäisin kansimies saa myös rahaa säästöön, sillä yösija ja ruoka annetaan veneeltä. Mäkysen kesätyö kestää aina elokuuhun asti ja tämän jälkeen hän suuntaan talveksi Lappiin baarimikoksi. Hän toteaa, että viimeistään keväällä, kun lumet alkavat sulaa, tulee jälleen polte päästä merelle. Viime aikoina Mäkynen on pohtinut kouluttautumista perämieheksi, sillä meri ammattina kiinnostaa. Toisaalta hän nauttii työstään juuri sellaisena kuin se on, hyvässä porukassa ja kesäaikaan.