Ferdinand Magellan ja maailman ensimmäinen maailmanympärysmatka

Ferdinand Magellan tunnetaan miehenä, joka ensimmäisenä maailmassa purjehti koko maailman ympäri. Tosiasiassa hän menehtyi ennen varsinaisen maailmanympärysmatkan päättymistä, mutta aikaisemmat purjehdukset mukaan lukien hän on kiertänyt maailman merien ympäri.

Ferdinand Magellan ja maailman ensimmäinen maailmanympärysmatka

Kuka oli Ferdinand Magellan?

Magellan syntyi 3. helmikuuta vuonna 1480 Portugalin pohjoisosissa, ja kuoli vuonna 1521 vain 41-vuotiaana. Varmaa tietoa synnyinpaikasta ei ole säilynyt historiankirjoissa. Tiedetään kuitenkin, että Magellan syntyi jalosukuiseen perheeseen. Magellan oli kovat taidot omaava merimies ja merivoimien upseeri Jo 12-vuotiaana hän matkusti veljensä kanssa palvelemaan Portugalin kuningatarta Lissaboniin. Lissabonissa hän pääse seuraamaan kiistoja merten kauppareiteistä. Rikkauksista ja aarteista kertova tarinat saivat hänet kiinnostumaan merenkäynnistä.

Seuraavien vuosien aikana nuori Magellan pestattiin laivastoon,  joka taisteli seitsemän vuoden ajan Intiassa ja Afrikassa. Vuonna 1513 hän haavoittui Marokossa vakavasti, ja kantoi haavoittumisen merkkinä linkuttavaa jalkaa loppuelämänsä.

Matka maailmanympäri alkoi maustekaupasta

 

1500-luvulla mausteet olivat yhtä suuressa arvossa, kuin öljy tänä päivänä. Koska Euroopan olosuhteissa mausteiden viljely ei onnistunut, mitään keinoja ei kaihdettu nopeimman meritien löytämiseksi Spice Islandsille. Portugali ja Espanja olivat johtoasemassa tässä hankkeessa. Eurooppalaiset olivat jo tavoittaneet saaret idästä päin purjehtimalla, mutta kukaan ei ollut onnistunut vielä navigoimaan saarille lännen suunnalta. Magellan oli päättänyt olla ensimmäinen. Hän yritti ensin saada rahoitusta matkalla Portugalin kuninkaalta, mutta tuli toistuvasti torjutuksi. Kerrotaan, että tästä suivaantuneena hän luopui Portugalin kansallisuudesta. Hän päätti koettaa onneaan Espanjan kuningashuoneen kanssa. Espanjan nuori kuningas oli rahoittanut myös Cristopher Columbuksen retken.  Vain 18-vuotias kuningas Charles Ensimmäinen lupasi tukensa merimiehelle. Magellan taas lupasi mausteretken tuovan Espanjalle mittaamattomia rikkauksia. 10 elokuuta vuonna 1519 Magellan hyvästeli vaimonsa ja pienen poikansa, ja retkikunta lähti purjehtimaan pitkälle matkalleen. Magellan komensi johtavaa Trinidad-laivaa, joka kantoi 55 miestä. Sitä seurasi neljä muuta laivaa: San Antonio, Concepciòn, Santiago ja Victoria. Matka osoittautui raskaaksi ja haastavaksi – viidestä laivasta vain yksi palasi takaisin kotiin kolmen vuoden matkan jälkeen. Syyskuussa 1519 laivasto ylitti Atlantin valtameren ja saapui muutaman kuukauden purjehduksen jälkeen Etelä-Amerikkaan. Siellä se joutui ensimmäisten todellisten vaikeuksien eteen, ja menetti yhden laivoistaan. Laivue yritti etsiä salmea, jonka kautta ohittaa manner, ja 21. lokakuuta 1520 se vihdoin löytyi. Salmen löydyttyä yhden laivan miehistö kapinoi ja pakotti kapteenin kääntymään takaisin Espanjaan. Kuukauden purjehtimisen jälkeen jäljelle jäänyt laivue saapui valtavalle merelle, jonka Magellan nimesi Pacific Oceaniksi, Tyyneksimereksi. Matka valtavan Tyynenmeren halki kesti yli kolme kuukautta. Laivue saavutti Filippiinien saariston vuonna 1521. Määränpää oli jo lähempänä kuin koskaan. Magellan kuitenkin ystävystyi paikallisten kanssa, ja kun häneltä pyydettiin apua Mactanin saaren taisteluihin, hän suostui. Mactanin taistelu jäi Magellanin viimeiseksi, ja hän kuoli saarella myrkkynuolen iskuun. Näin Magellan ei itse päässyt koskaan perille lännen kautta Spice-saarille, mutta jäljelle jääneet kaksi laivaa taistelivat tiensä saarille saakka. Lopulta vain Victoria-laiva selvisi takaisin Espanjaan, notkuen mausteiden painosta, mutta vain 18 miestä kyydissään. Matkaan oli lähtenyt kaikkiaan 270 miehen laivasto.

Magellanin perintö maailmassamme

 

Magellan oli yksi aikojemme suurimmista löytöretkeilijöistä, ja hänen tarinansa on kirjoitettu historian kirjoihin. Magellanin nimi on jäänyt elämään maailmaan. Salmi, jonka läpi hän purjehti matkallaan Tyynellemerelle, kantaa edelleen hänen nimeään. Magellanin kiistattomat navigointitaidot on ikuistettu tähtiin. Taivaalla kaukaisuuksissa loistavat Aurinkokunnan rinnakkaiset kääpiögalaksit, Magellanin pilvet, ovat nimetty merenkävijän mukaan. Samoin magellanin pingviini on nimetty löytäjänsä mukaan.

Magellanin perintö maailmassamme