Englannin kanaalien asuntolaivat

Suomessa moni ei välttämättä haaveile laivalla asumisesta kuin keskikesän kauneimpia kuukausina, mutta Keski-Euroopassa ja Brittein saarilla joella kelluva koti on todellinen mahdollisuus seikkailunhaluisille asunnon etsijöille.

Englannin kanaalien asuntolaivat

Arvioiden mukaan tällä hetkellä Isossa-Britanniassa asuu laivoissa noin 15,000 yksilöä täysiaikaisesti, ja luku tulee kasvamaan vuosien aikana asuntomarkkinoiden kallistuessa entisestään. Asuntolaivat ovat suosittuja myöskin Hollannissa, Tanskassa, ja Tukholmassa, joista löytyy tämän tyyppiselle asumis muodolle varattuja alueita. Suomessa asuntolaiva alue on suunnitteilla Helsingin Herttoniemessä, alueelle on alunperin suunnitteilla noin kuusi laiva paikkaa, mutta trendi tulee varmasti leviämään jos kokeilu on toimiva.

Laivat ja satamat

Asunto laivoilla vastaanottavat satamat vaihtelevat Britteinsaarilla yksinkertaisista tolpista sopivissa pysähdys paikoissa, täysin varustettuihin paikkoihin huippuluokan yksityis satamissa. Vene asumista suunnittelevien tulee päättää haluavatko he liikkua jatkuvasti paikasta toiseen, vai pysyä pääosin yhdessä paikassa, sillä tämä vaikuttaa tarvittaviin lupiin. Brittiläisen kanali- ja joki hallinnon mukaan noin 11% heidän asiakkaistaan on päätynyt pitkäaikaisesti paikallaan pysyvään ratkaisuun. Jos vene on rekisteröity jatkuvasti liikkuvaksi, sen tulee liikkua paikasta toiseen vähintään muutaman päivän välein, joten tämän tyyppistä elämäntyyliä harkitsevien tulee miettiä onko se mahdollista sovittaa loppu elämän ympärille. Laivojen pysähdyspaikkoja löytyy sekä kaupungeista että maaseudulta, ja esimerkiksi Lontoon kanavia kiertäessä voi ihastella useiuta sen varrelle parkkeerattuja  asuntolaivoja, joissa kaupunkilaiset viettävät normaalia päivittäistä elämää. Lontoon sisältä esimerkiksi löytyy 97 kilometriä kanaali reittejä, joiden varrelta löytyy useita pysähdyspaikkoja trendikkäiltä asuinalueilta, kuten Broadway Marketilta, Camdenista, ja läntisestä Pikku Venetsiasta. Asuntoveneet erroavat tavallisista kulkuneuvoina käytettävistä huomattavasti, ja ne on usein rakennettu tieten tahtoen asunnoiksi, ennemmin kuin nopeiksi kulku peleiksi. Useimmilla näistä veneistä on kuitenkin sisäänrakennettu mahdollisuus liikkua paikasta toiseen. Markkinoilla on tarjolla huomattavan laaja määrä erityyppisiä veneitä, joista osa on tarkoituksella asunnoiksi rakennettuja, ja osa muutettu asuttavaksi muun tyyppisistä kulkuneuvoista.

Kenelle laiva asuminen sopii

 

Ennen veneen ottamista kannattaa miettiä mikä sen käyttötarkoitus on, ja esimerkiksi siinä täysiaikaisesti asuva, usein pysähdyspaikkaa vaihtava henkilö, tarvitsee käyttöönsä diesel generaattoria, kuumaa vettä, sähkövaloja ja energialähdettä niille, sekä jonkin tyyppistä lämmitys ratkaisua. Myös pumpulla toimiva vessa, ja puhtaan veden varasto ovat toivottavia nykyaikaisen elämäntyylin ylläpitämiseksi. Usea asentaa veneeseen myös aurinkopaneelit, ollakseen mahdollisimman itse varaisia. Bveneiden koot vaihtelevat huomattavastiu, ja kapeammissa veneisssä tulee olemaan suhteellisen tiiviit oltavat, kun taas leveämmistä saa sisustettua helposti itselleen sukteellisen luksusasunnon pienellä kekseliäisyydellä. Useimmat asuntolaivat ovat littana pohjaisia ja pitkiä kanaali aluksia. Alusten liikkuminen on suhteellisen hidasta, mutta niistä löytyy sisältä huomattava määrä tilaa itse asumiselle, ja lähes koko katon täyttävä litteä alue toimii mukavasti terassina. Venettä valittaessa on tärkeä pitää huolta että siitä löytyy toimiva vessa, ruoanlaitto mahdollisuudet, ja ylipäätään tarpeeksi tilaa sinne muuttaville ihmisille. Yleisimmin vene asujat ovat kaupungeissa nuoria sinkkuja, jotka muuttavat isompiin tiloihin hankkiessaan perheen. Jatkuva muuttaminen sopii hyvin kotoa työskenteleville, ja pätkätöitä tekeville, mutta jatkuva muuttaminen saattaa osoittautua hankalaksi vakituisen työpaikan omaaville henkilöille. Asuntolaivan ylläpitoon kuluu myös huomattava määrä aikaa, vessan tyhjennys ja jatkuva koneiston hoitaminen ei välttämättä sovi ihan kaikille luonne tyypeille! Veneet ovat toimiva ratkaisu uraansa aloittaville nuorille kaupunkilaisille, sillä niiden ylläpitokustannukset ovat huomattavan matalat. Tämä mahdollistaa keskustan alueella asumisen ilman siihen liittyviä huomattavia kuluja. Tyypillinen vene maksaa noin £18,000, ja jatkuvasti liikkuvan vene asujan kuukausittaiset kulut pyörivät £200 ympärillä, summa sisältää myös veneen takaisin maksun. Tyypillinen vuokrahuone jaetussa asunnossa Lontoossa maksaa noin £600 – £800 puntaa plus laskut.

Kenelle laiva asuminen sopii