Bartolomeu Dias

Bartolomeu Dias oli portugalilainen löytöretkeilijä, joka eli vuosina 1450 – 1500. Dias tunnetaan erityisesti ensimmäisenä eurooppalaisena, joka purjehti Afrikan lounaiskärjen eli Hyväntoivonniemen ympäri. Bartolomeun piti tutkia, päättyykö vai jatkuuko Afrikan manner. Tarkoituksena oli löytää reitti Intiaan, sillä tarvittiin parempia kauppareittejä, joiden avulla voitiin viedä ja tuoda esimerkiksi pippuria.

 

Bartolomeu Dias

Hyväntoivonniemen kiertäminen

Diasin purjehdusmatka Hyväntoivonniemen ympäri alkoi elokuussa 1487. Matka suoritettiin kahdella karavelilla eli espanjalaisella, pienikokoisella purjehdusveneellä. Diasin ansiosta reitti löydettiin ja siitä muodostui myöhemmin reitti Euroopan ja Aasian välille. Tämän reitin löytyminen oli erittäin merkittävä, sillä sen avulla oli vihdoin mahdollista harjoittaa vientiä ja tuontia suoraan Intiaan ja Kaukoitään. Reitti sinne oli jo aiemmin löydetty, mutta haluttiin löytää vielä helpompi reitti.

Bartolomeu Dias nimesi Hyväntoivonnimen alunperin Myrskyjen niemeksi (Cabo das Tormentas). Matkalla karavelia riepottelikin useat rankat myrskyt. Myöhemmin Portugalin kuningas Juhana II kuitenkin muutti nimen siksi, että se edusti reittiä itään. Vuodet vierivät ja espanjalaiset luulivat meritien vievän Intiaan lännen kautta. Tämä oli Kolumbuksen tekemä virhearvio, jota alettiin tutkimaan uudelleen, kun Portugal sai uuden kuninkaansa, Emanuel I:n. Joukko pääsi kuin pääsikin Intiaan ja ryhmä palasi reissultaan vuonna 1499.

Diasin elämä

Bartolomeu Dias syntyi Algarvessa, Portugalin eteläosassa. Hänen perheeseensä kuului kaksi veljeä, Diogo ja Pêro Dias. Diasista ei kuitenkaan ole paljoakaan vahvistettuja perhetietoja, myöskään hänen vanhempiinsa liittyen. Tiedetään vain, että hänen isänsä kuului hoviin ja tästä syystä Dias kävi hyvin arvostettua koulua. Hän osasikin useita kieliä ja oli taitava fysiikassa, geometriassa, astronomiassa ja matematiikassa. Nämä taidot auttoivat häntä menestymään löytöretkeilijänä.. Diasin tiedetään avioituneen ja saaneen kaksi lasta, Simão Dias de Novais ja António Dias de Novais. Bartolomeu palveli hovin ritarina.

Dias asui elämänsä aika Guineassa, Länsi-Afrikassa, jonne Portugali oli luonut reitin kullan kuljetusta varten. Asuessaan Guineassa, kuningas Manuel I pyysi tätä auttamaan alusten rakentamisessa Vasco da Gaman löytöretkiä varten. Dias osallistui da Gaman löytöretkelle, purjehtien Cap Verdeen saakka ja palasi takaisin Guineaan. Dias osallistui myös Pedro Álvares Cabralin löytöretkelle vuonna 1500. Retki suuntautui kohti Brasilian rannikkoa keväällä 1500, josta ryhmä suuntasi kohti Intiaa. Retki sai ikävän käänteen törmätessään rankkoihin myrskyihin Hyväntoivonniemen kohdalla. Kaikki mukana olleet neljä laivaa upposivat ja Dias hukkui Hyväntoivonniemellä toukokuussa 1500.

Diasin hylky

Diasin käyttämän laivan hylky löydettiin Namibian rannikolta, Oranjemundista, huhtikuussa 2008. Hylyn löysi namibialainen timanttiyritys, nimeltään Namdeb. Löytö tapahtui sattumalta, timanttien etsintöjen yhteydessä. Hylkyä alettiin tutkimaan perin pohjin.

Diasin hylky

 

Laivasta löytyi huikea määrä aarteita, kuten yli 2000 kultarahaa, yli 100 hopearahaa, yli kuusikymmentä norsun syöksyhammasta, kahdeksan kuparista kanuunaa, navigointivälineitä, aseita sekä suuria määriä kuparia. Pelkkä kupari painoi yksinään jo 20 tonnia. Kun löytyneitä aarteita tutkittiin, kanuunan todettiin olevan tyypillinen ja siihen aikaan suosittu, 1500-luvun espanjalainen kanuuna. Hylky on Namibian merkittävin arkeologinen löytö sekä Saharan eteläpuolisen Afrikan vanhin hylkylöytö. Hylystä löytyneet aarteet ovat säilössä Namdebin omissa säilytyspaikoissaan. Pääsy aarteiden luo on erittäin rajoitettua Namibian timantteja koskevien lakien vuoksi. Bartolomeu Diasin kivinen patsas on nähtävillä Lontoossa, Etelä-Afrikan Suurlähetystön rakennuksessa. Tämä Coert Steynbergin veistämä, komea muistopatsas seisoo jalustalla, johon on kaiverrettu suurin kirjaimin “DIAS”. Patsaan takana komeilevat laiva ja risti, jossa on nähtävillä vuosiluku 1488. Kenellä tahansa on mahdollisuus käydä katsomassa patsasta, sillä se komeilee kadun varrella, suurlähetystön rakennuksen ulkoseinässä.