Atlantin ylittäminen vaatii purjehtijalta sekä kokemusta että rautaisia hermoja

Atlantin ylittäminen purjehtien on välineiden kehityttyäkin aikamoinen suoritus. Jotain urotyön symboliarvosta veneilypiireissä kertoo se, että purjehtijoiden keskuudessa punaisia housuja saa käyttää vain sellainen purjehtija, joka on ylittänyt Atlantin.

Atlantin ylitys kestää keskimäärin kolmesta neljään viikkoa. Säillä on suuri merkitys Atlantin ylittämisessä ja siinä, mikä reitti ja mitkä purjeet valita. Huonoa keliä saattaa kestää päiväkausia, samoin tuulettomia kausia. Purjeveneen sertifiointiluokan tulee olla A, joka tarkoittaa valtamerikelpoista. Ylityksiä on tehty myös 30-jalkaisilla purjeveneillä, mutta turvallisuuden lisäämiseksi 40 jalkaa tai enemmän on yleensä parempi vaihtoehto.

Merellä ollaan pitkälti säiden armoilla

Paras reitti Atlannin ylittämiseen? Riippuu siitä mihin vuodenaikaan olet matkalla. Suurin ongelma on hurrikaanikausi, joka kestää kesäkuusta marraskuuhun. Tämän takia monet purjehtijat lähtevät matkaan myöhään marraskuussa saapuakseen jouluksi määränpäähänsä. Malttamattomat purjehtivat lähtevät kuitenkin matakaan aiemmin saadakseen pidemmän purjehduskauden. Mitä aiemmin olet liikkeellä, sitä tärkeämpää on pysyä idässä ennen siirtymistä läntiselle reitille.

Jo Kolumbuksen ajoista asti luontevin paikka aloittaa Atlantin ylitys on Gran Canarian Las Palmas. Talviaikaan alueella vallitsevat leppoisat pasaatituulet, jotka tekevät matkan aloittamisesta helpompaa. Gran Canarialta lähtee myös kuuluisa ARC (Atlantic Rally for Cruisers) -kilpailu.

ARC on yhdistelmä itsensä haastamista ja hauskanpitoa

ARC purjehdittiin ensimmäisen kerran vuonna 1968 ja tähän mennessä siihen on osallistunut arviolta sata suomalaisalusta. Vuosien varrella ARC on noussut suosituimmaksi tavaksi ylittää Atlantti, sillä siihen osallistuu vuosittain 150 purjevenettä ympäri maailmaa. Kilpailuun voi osallistua yksirunkoisella purjeveneellä ja sen pituus täytyy olla vähintään 8,23 metriä ja korkeintaan 25,91 metriä. Mukaan pääsevät myös katamaraanit, jotka ovat pituudeltaan 8,23 -18,29 metriä. Miehistössä täytyy olla vähintään kaksi henkilöä.

Kilpailu alkaa marraskuussa talvella vallitsevien suotuisien sääolosuhteiden takia. Aluksi kilpailuissa seilattiin Las Palmasista Barbadokselle. Vuodesta 1990 lähtien maalina on toiminut Karibialla sijaitseva St. Lucia. Matkaa kertyy 2 700 merimailia eli noin 5 000 kilometriä ja purjehdus kestää keskimäärin 12 – 24 päivää sääolosuhteista ja tuulista riippuen.

ARC:ssä on kaksi eri luokkaaa, racing ja cruising. Racing-luokka on tarkoitettu vakavampaan kilpailemiseen, kun taas cruising-luokassa tunnelma on rennompi ja veneet voivat halutessaan käyttää myös apumoottoria. Edes kilpaluokassa ei ole tarkoitus suorittaa hampaat irvessä, vaan alusta asti kilpailun ajatuksena on ollut, että Atlantin ylityksen täytyy olla sekä hauskaa että turvallista.

Veneessä mukana ruokaa, juomaa ja lääkkeitä

Purjehduskoulu Kesäpurjeen rehtori Mika Piiroiselle ARC on tuttu kilpailu. Sinne hän suuntaa, kun Suomessa alkavat marraskuun räntäsateet. Piiroisella on ARC:ssa apunaan kuuden hengen miehistö ja veneenään heillä on 15 metriä pitkä Hallberg-Rassy 46. Veneessä on kolme kahden hengen hyttiä, salonki, kaksi vessaa, kaksi suihkua ja pieni keittokomero.

Sää on koko matkan ajan melko lämmin, joten lämpimät vaatteet eivät ole päällimmäinen huoli edes huonolla säällä. Sen sijaan veneeseen on pakattu tarvittava määrä kuivaruokaa, turvavarusteita ja virveleitä. Tuoreet ruoat kuten hedelmät on syöty loppuun ensimmäisen purjehdusviikon aikana ja sen jälkeen miehistö toivoo saavansa kalaa. Ruoan lisäksi myös veden saannista täytyy huolehtia. Jokaista purjehtijaa kohden on varattu 3-4 litraa vettä vuorokaudessa. Tämän lisäksi veneessä 1 000 litraa talousvettä, jota tarvitaan suihkuun ja ruoanlaittoon.

Kilpailun aikana kilpailijat ilmoittautuvat päivittäin järjestäjille satelliittipuhelimella, jolla voi tarvittaessa hälyttää myös apua. Veneeseen on pakattu jonkin verran lääkkeitä, mutta vakavammat tapaukset hoidetaan toki satamassa.

Eniten purjehtijoita harmittaisi matkalla täysin tyyni sää, sillä kaikki odottavat innokkaasti pääsevänsä käyttämään purjehdustaitojaan ja nauttimaan vauhdista.