Amsterdamissa laivassa asuminen on noussut suureen suosioon

Moni veneilystä kiinnostunut on varmasti joskus haaveillut siitä, että asuisi laivassa joko pidemmän pätkän tai jopa vuoden ympäri. Suomessa laivoja käytetään oikeastaan vain ravintolatarkoituksessa, sillä laivoissa asuminen on toistaiseksi lainsäädännön kannalta varsin monimutkaista. Asiaan on kuitenkin odotettavissa parannusta lähitulevaisuudessa, sillä Helsingin Vuosaareen valmistuu Suomen ensimmäinen asuntolaivoille ja pitkäaikaiseen oleiluun tarkoitettu laituri. Myös lainsäädäntöä ollaan uudistamassa ja laivassa asumisesta kiinnostuneille on nykyään myös oma yhdistys nimeltään Asuntolaivurit ry.

Laivoista ratkaisu Amsterdamin asuntopulaan

Osassa muita Euroopan maita laivassa asuminen on huomattavasti yleisempää. Veneilystä kiinnostuneet matkailijat ovat varmasti kiinnittäneet huomiota esimerkiksi Amsterdamissa matkaillessaan kanavan reunoilla sijaitseviin laivakoteihin. Laivassa asuminen sai alkunsa Hollannissa toisen maailmansodan jälkeen, sillä erityisesti pääkaupunkia vaivasi kova asuntopula ja vanhat, käytöstä poistuneet jokirahtilaivat tarjosivat ratkaisun. Laivat olivat halpoja ja eläminen yksinkertaista. Varsinaisesti laivassa asumisen suosio lähti kuitenkin nousuun 1960-luvulla hippiliikkeen myötä. Jo aiemmin asuntolaivoilla oli boheemi maine ja nyt niihin halusivat kaikki. Laivakotien hinnat ovatkin nousseet melkoisesti vuosien varrella. Nykyään pienempikin laivakoti maksaa vähintään 100 000 euroa. Amsterdamissa on 2 400 asuntolaivaa, eikä uusille laivoille saa tällä hetkellä lupaa. Mikäli mielii asumaan asuntolaivaan, täytyy onnistua ostamaan yksi nyt käytössä olevista laivoista.

Asuntolaivoja voi käydä tutkimassa lähietäisyydeltä

Jos laiva-asumiseen haluaa tutustua tarkemmin, voi Amsterdamissa osallistua kanavaristeilylle, jossa pääsee samalla lipumaan läheltä asuntolaivoja tai käydä vaikka kurkkaamassa sisälle yhteen laivakodeista. Entisestä jokilaivasta asuntolaivaksi muutettu Maria Hendrika toivottaa vierailijat tervetulleiksi. Vuonna 1941 rakennettu puulaiva on 23 metriä pitkä ja neljä metriä leveä. Ulospäin se näyttää edelleen rahtialukselta. Edellisessä elämässään Maria Hendrika kuljetti jokea pitkin soraa, hiekkaa ja hiiliä. Asumisneliöitä laivassa on hulppeat 80, vaikka asunnon pohja onkin käytävämäinen.

Laiva-asumisessa on omat ominaispiirteensä

Millaista asuminen laivassa sitten olisi? Mikään alus ei ole täysin vakaa, joten laivassa asujan on totuttava jatkuvaan pieneen keinumiseen. Amsterdamissa joessa sijaitsevia asuntolaivoja eivät vaivaa kovat tuulet, mutta esimerkiksi Helsingin edustalla laivassa oleillessa on syytä varautua toisinaan kovempaankin keinuntaan. Tavarat täytyy olla kiinnitettävissä tarpeen mukaan paikoilleen.

Erityisesti alkuvuosina laivoissa elettiin melko askeettista elämää, mutta nykyään ne on sisustettu kuin mikä tahansa koti. Pitkän aikaa laivat pärjäsivät ilman viemäriliittymää, kun jätevedet saattoi laskea suoraan kanavaan. Kanava puolestaan puhdistettiin säännöllisesti ja siihen johdettiin puhdasta vettä. Nykyään Amsterdamin asuntolaivat on kuitenkin liitetty osaksi kaupungin viemäriverkostoa.

Amsterdamissa on käytössä kolmenlaisia asuntolaivoja

Muutoin asuntolaivassa asuminen ei ole kovinkaan erilaista kuin maalla asuminen, erityisesti Amsterdamin kaltaisissa asuntolaivoissa, joilla ei ole tarkoituskaan valloittaa maailman meriä. Osassa laivoista on tallella edelleen mastot, ohjaamot ja ankkurit. Nämä ovat yleensä vanhoja rahtilaivoja, jotka on muokattu asumiskäyttöön. Osa asuntolaivoista näyttää puolestaan enemmän kelluvilta taloilta, kun niistä on purettu kaikki laivalla liikkumiseen vaadittavat rakennelmat. Niiden muoto on laatikkomainen ja sisustus kuin pienessä omakotitalossa. Kolmas asuntolaivatyyppi on suoraan asumiskäyttöön rakennetut laivat, jotka ovat kaikista moderneimpia ja oikeastaan jo suunnitteluvaiheessa tehty muistuttamaan mahdollisimman paljon tavallista taloa. Näiden laivojen etu on, että ne on valmistettu sellaisista materiaaleista, jotka kestävät hyvin vedessä asumista, eikä niitä tarvitse huoltaa.

Muut asuntolaivat on huollettava noin viiden vuoden välein, jolloin niiden pohjat puhdistetaan painepesurilla ja tarkistetaan vaurioiden varalta. Ruosteiset kohdat paikataan ja runko tutkitaan huolellisesti. Laivat nostetaan kuivatelakalle, mutta niissä voi jatkaa asumista huoltotoimenpiteiden ajan.